Makkaramadot

Okamakkaramato (Halicryptus spinulosus) löytyy myös Suomenlahdesta ja Saaristomerestä. – Ralf Janssen, Sofia A Wennberg and Graham E Budd / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)

Makkaramadot ovat monia muita merimatoja (kuten okakaula- ja pikarimatoja) huomattavasti kookkaampia, jopa 15 cm:n pituisia. Väriltään ne ovat keltaisia tai ruskeita. Lajeja tunnetaan varsin vähän, vain noin 20, ja niistä yksi on levinnyt Suomenkin aluevesille Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Kyseessä on kolmen sentin mittaiseksi kasvava okamakkaramato (Halicryptus spinulosus). Yleensä makkaramatolajit oleilevat kallionkoloissa, kiinni-istuvien eläinten (esim. sienieläinten) lomassa tai tyhjissä nilviäisten kuorissa, mutta ne voivat kaivautuakin pohja-ainekseen. Ravinnokseen ne käyttävät leviä ja lahoavaa eloperäistä ainesta eli detritusta.

Makkaramadot ovat lieriömäisiä, jaokkeettomia ja turpeita. Etupäässä on sisäänvedettävä kärsä, jossa on pitkittäisiä piikki- ja nystyrivejä. Oikeasta jaokkeetomuudesta huolimatta ruumis on pinnaltaan rengasmaisesti poimuttunut, ja sen takapäässä on 1-2 lisäkettä, joissa on pehmeitä, onttoja ja kidusmaisia ulokkeita. Ruumiinseinämä koostuu kutikulasta, epidermistä sekä rengas- ja pitkittäislihaksista.

Ruoansulatuskanava on makkaramadoilla suora putki. Se on jakautunut lihaksikkaaksi nieluksi ja ohutseinäiseksi suoleksi. Peräaukko avautuu ruumiin takakärkeen. Ruumiinonteloa verhoaa ohut kalvo, ja se on yhtenäinen ja nesteen täyttämä. Ontelon nesteessä on pyöreitä soluja. Protonefridioita (erityselimiä) on kaksi, ja ne ovat yhteydessä sukupuolitiehyisiin. Makkaramadot ovat yksineuvoisia, ja sukurauhasia eli gonadeja on yksi pari. Kehitykseen voi kuulua kitiinikotelossa elävä toukkavaihe.

Makkaramatojen pääjaksossa, Priapulida, on kolme luokkaa:

  1. Priapulimorpha. Ainoassa lahkossa Priapulimorphida kaksi heimoa:
    1. Priapulidae. Kaksi nykyään elävää sukua (Priapulus, Priapulopsis) ja yksi fossiilinen hiilikaudelta (Priapulites).
    2. Tubiluchidae. Kaksi nykyistä sukua(Tubiluchus, Meiopriapulus) ja yksi fossiilinen (Paratubiluchus).
  2. Halicryptomorpha. Yksi ainoa suku, Halicryptus, jossa kaksi lajia, joista toinen on okamakkaramato.
  3. Seticoronaria. Yksi suku, Maccabeus.

Lisäksi tunnetaan kolme fossiilista luokkaa. Varhaisimmat makkaramadot kuuluvat luokkaan Archaeopriapulida, ja elivät kambrikaudella. Toiset fossiiliset luokat ovat Ottoiomorpha ja Selkirkiomorpha.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *