Kukkien monimuotoisuutta 3: aitokaksisirkkaisia

Tämän kirjoitelman tarkoitus on tutustua aitokaksisirkkaisten eli eudikottien kehityslinjaan ja sen kahdeksaan ensimmäiseen lahkoon – tosin melkoisen pintapuolisesti. Mutta ennen varsinaista aihettamme tapaamme koppisiemenisten evoluutiopuun haaran, johon kuuluvat karvalehdet (Ceratophyllum).

Karvalehdet ovat vedessä kasvavia juurettomia uposkasveja, jotka kiinnittyvät pohjaan erikoistuneilla varren haaroilla. Niitä tunnetaan neljä lajia kaikkialla maapallolla makeissa vesissä. Niiden systemaattinen asema on ollut epävarma, mutta nykyään niitä pidetään molekyylitietojen perusteella eudikottien lähimpinä sukulaisina, sisarhaarana evoluutiopuussa (kladogrammissa). Systematiikassa ne saavat oman heimonsa (Ceratophyllaceae, karvalehtikasvit) ja lahkonsa (Ceratophyllales).

File:Ceratophyllum demersum (inflorescence).jpg
Tankea- eli sarvikarvalehti, Ceratophyllum demersum, hedekukkineen. Se on yleinen maassamme enemmän tai vähemmän seisovissa vesissä, mutta kukkii harvoin. – Christian Fischer [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]. Wikimedia Commons.
Aitokaksisirkkaiset – eudikotyledonit eli eudikotit – on runsaslajisin kukkivien kasvien pääkladi: magnolideja on n. 8000 lajia, yksisirkkaisia n. 70000, mutta eudikotteja on karkeasti arvioiden 170 000 lajia eli yli kaksi kolmannesta kaikista nykyään elävistä koppisiemenisistä. Niitä luonnehtivat seuraavat tuntomerkit:

  • alkio- eli sirkkalehtiä on kaksi
  • lehtisuonitus on tavallisesti verkkomainen pääsuonia yhdistävine pikkusuonineen
  • johtojänteet ovat tavallisesti renkaana varren poikkileikkauksessa
  • juuristo kehittyy alkion sirkkajuuresta, ja siinä on tavallisesti pääjuuri
  • siitepölyhiukkasessa on kolme aukkoa eli siitepöly on trikolpaattista
  • kukkalehdet ovat tavallisesti neljän tai viiden kiehkuroiksi järjestyneitä

Merkiittävin em. tuntomerkeistä on trikolpaattinen siitepöly. Se on eudikottien evolutiivinen innovaatio, jota ei ole kehittynyt missään muussa koppisiemenisten kehityslinjassa. Siksi eudikotteja voitaisiinkin ehkä paremmin nimittää trikolpaattisiksi, sillä sirkkalehtiin viittaava nimitys pätee kaikkiin muihin kuin yksisirkkaisiin.

Trikolpaattinen siitepöly ilmestyy fossiilikerrostumiin yhtäkkisesti. Varhaisimmat löydöt ajoittuvat n. 125 miljoonan vuoden taakse. Trikolpaattisten on siis täytynyt syntyä sitä ennen, mihin myös muin perustein tehdyt ajoitukset viittaavat.

Eudikottien kukan evoluutiossa on nähtävissä kukan osien yhteenkasvamista tai kukkalehtien määrän vähenemistä. Ranunculales-lahkossa, johon mm. leinikkikasvit kuuluvat, on kukissa paljon heteitä ja epäsäännöllinen määrä kehälehtiä. Joskus aiemmin lahkoa onkin pidetty magnoliidien sukulaisena ja jopa liitetty niihin. Myös rataspuukasvit (Trochodendraceae) ovat kokeneet saman käsittelyn, sillä niiden puusolukko on vailla putkiloita, mitä pidettiin alkukantaisena piirteenä. DNA-tutkimukset mullistivat kasvisystematiikan 1990-luvun puolivälin tienoilta alkaen ja osoittavat kummankin sijoittuvan eudikotteihin. Ja niiden siitepöly on trikolpaattista.

Yleiskatsauksena eudikottien kirjoon liitän tähän luettelon kyseiseen kladiin kuuluvasta 44 lahkosta:

  1. Ranunculales (mm. leinikkikasvit)
  2. Proteales (mm. proteakasvit)
  3. Trochodendrales (rataspuukasvit)
  4. Buxales (puksipuukasvit)
  5. Gunnerales (mm. gunnerakasvit)
  6. Dilleniales (dilleniakasvit)
  7. Saxifragales (mm. rikko- ja maksaruohokasvit)
  8. Vitales (viiniköynnöskasvit)
  9. Zygophyllales (mehikorvakasvit)
  10. Celastrales (mm. kelaskasvit)
  11. Oxalidales (mm. käenkaalikasvit)
  12. Malpighiales (mm. kuusama-, akerola-, orvokki-, passio-, paju- ja tyräkkikasvit)
  13. Fabales (mm. hernekasvit)
  14. Rosales (mm. ruusukasvit)
  15. Cucurbitales (mm. kurkkukasvit)
  16. Fagales (mm. pyökki- ja koivukasvit)
  17. Geraniales (mm. kurjenpolvikasvit)
  18. Myrtales (mm. myrttikasvit)
  19. Crossosomatales (mm. kotapähkinäkasvit)
  20. Picramniales
  21. Sapindales (mm. saippuamarjakasvit)
  22. Huerteales
  23. Malvales (mm. malvakasvit)
  24. Brassicales (mm. ristikukkaiskasvit)
  25. Santalales (mm. santelipuukasvit)
  26. Berberidopsidales
  27. Caryophyllales (mm. kohokki- ja kaktuskasvit)
  28. Cornales (mm. hortensia- ja kanukkakasvit)
  29. Ericales (mm. kanervakasvit)
  30. Icacinales
  31. Metteniusales
  32. Garryales (mm. kiiltopensaskasvit)
  33. Gentianales (mm. katkero- ja oleanterikasvit)
  34. Vahliales
  35. Solanales (mm. koisokasvit)
  36. Boraginales (lemmikkikasvit)
  37. Lamiales (mm. huulikukkaiskasvit)
  38. Aquifoliales (mm. orjanlaakerikasvit)
  39. Escalloniales (eskalloniakasvit)
  40. Asterales (mm. kello- ja asterikasvit)
  41. Bruniales (mm. bruniakasvit)
  42. Apiales (mm. aralia- ja sarjakukkaiskasvit)
  43. Paracryphiales
  44. Dipsacales (tesmayrtti- ja kuusamakasvit)

Lahkot 5-44 kuuluvat kladiin, jota nimitetään eudikottien ydinryhmäksi (engl. core eudicots). Lahkot 6-44 muodostavat puolestaan viisiteräisten kladin (Pentapetaleae). Lahkojen 9-24 kokonaisuutta nimitetään rosideiksi (vihreä alue) ja lahkojen 28-44 asterideiksi (sininen alue). Edelliset ovat  eriteräisiä (terälehdet erillisiä), jälkimmäiset yhdisteräisiä (terälehdet kehittyvät yhteisestä aihiosta ja jäävät usein yhteen kasvettuneiksi).

Ranunculales, leinikkikasvien ja niiden sukulaisten muodostama lahko, on iältään 140-113 miljoonaa vuotta; varhaisin tunnettu fossiili on noin 122 miljoonan vuoden takaa. Useimmat lahkon heimot ovat erilaistuneet toisistaan noin 100 miljoonaa vuotta sitten. Eupteleaceae on muiden heimojen sisarkladi. Tuulipölytys ja kukan mesikannukset ovat kehittyneet lahkossa moneen eri kertaan. Erityisesti happomarja- ja leinikkikasveilla terälehtien sisin kiehkura on mettä erittävä ja on kehittynyt heteistä. Lahkossa on kukkia, joiden kehälehdet eivät ole eriytyneet teriöksi ja verhiöksi, mutta myös kukkia, joissa tämä eriytyminen on tapahtunut muiden eudikottien tapaan. Ranunculales-lahkossa on seitsemän heimoa, joista unikko-, happomarja- ja leinikkikasveja kasvaa Suomessa alkuperäisinä, viljelykarkulaisina tai tulokkaina.

  • Eupteleaceae sukuja 1/lajeja 2. Itä-Aasian lauhkeat osat. 
    File:Euptelea polyandra 01.jpg
    Itäaasialaisen Euptelea polyandra -puun lehtiä. – Σ64 [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) tai CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], Wikimedia Commonsista.
  • Papaveraceae, unikkokasvit 45/775 Enimmäkseen pohjoisen pallonpuoliskon lauhkea vyöhyke. 
    File:Papaver somniferum (2).jpg
    Oopiumunikko, Papaver somniferum. – Linda Kenney from United Kingdom [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], lähde: Wikimedia Commons.
  • Circaeasteraceae 2/2 Laikuittain Pohjois-Intiasta Kiinaan.
  • Lardizabalaceae, akebiakasvit 7/40 Itä-Aasia ja Etelä-Amerikan eteläosat. 
    File:2016-04-14-141246-Akebia-fleur.jpg
    Akebia eli kastanjaköynnös, Akebia quinata, Lerdizabalaceae. – Robin Chubret [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], Wikimedia Commonsista.
  • Menispermaceae, kilpikiertokasvit 71/440 Enimmäkseen trooppinen vyöhyke. 
    File:Stephania venosa GotBot 2015 002.jpg
    Stephania venosa. – Averater [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) tai CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], Wikimedia Commonsista.
  • Berberidaceae, happomarjakasvit 14/700 Kaikkialla lauhkeilla alueilla. 
    File:P1020841-Berberis-vulgaris.JPG
    Ruostehappomarja, Berberis vulgaris. – Malte [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], Wikimedia Commonsista.
  • Ranunculaceae, leinikkikasvit 43/2346 Lähes kosmopoliittinen levinneisyys, painotus lauhkeilla alueilla. 
    File:Fijne waterranonkel Ranunculus aquatilis var. diffusus.jpg
    Vesisätkin, Ranunculus aquatilis. – Rasbak [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) tai CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], Wikimedia Commonsista.

Proteales-lahkossa on epäyhtenäiseltä vaikuttava joukko kasveja vedessä kasvavista ruohoista (lootukset) köynnöksiin, pensaisiin ja puihin, jotka voivat olla tuuli- tai hyönteispölytteisiä. Yhteisiä ominaisuuksia löytyy heteenponsia yhdistävän lokerositeen eli konnektiivin koosta ja lehden päällysketon vahan rakenteesta. Lahkossa on neljä heimoa:

  • Sabiaceae 3/66 Keski- ja Etelä-Amerikka, Itä-Aasia 
    Meliosma myriantha. – Krzysztof Ziarnek, Kenraiz [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], Wikimedia Commonsista.
  • Nelumbonaceae, lootuskasvit 1/3 Pohjois-Amerikan itäosat, Etelä- ja Itä-Aasia  
    Intianlootus, Nelumbo nucifera. – Francisco Manuel Blanco (O.S.A.) [Public domain], lähde: Wikimedia Commons,
  • Platanaceae, plataanikasvit 1/8 Pohjois-Amerikka, Kaakkois-Eurooppa, lämpimiä alueita Aasiassa 
    Idänplataani, Platanus orientalis, kukintoja. – Edward Step [Public domain], via Wikimedia Commons.
  • Proteaceae, proteakasvit 79/1750 Australia, Etelä-Afrikka, Keski- ja Etelä-Amerikka, trooppinen Afrikka, Intia, Itä- ja Kaakkois-Aasiasta Uuteen-Seelantiin ja Fidzisaarille 
    Australianpähkinä, Macadamia integrifolia, on meille tuttu syötävistä pähkinöistään. – Macadamia ternifolia F. Muell.Transactions of the Philosophical Institute of Victoria, vol. 2: p. 72 (1858) [L. Becker] [Public domain], lähde: Wikimedia Commons.

Lahkon Trochodendrales ainoaan heimoon rataspuukasvit kuuluu vain kaksi lajia, jotka luokitellaan kumpikin omaan sukuunsa. Ne ovat itäaasialaisia lauhkeitten ja subtrooppisten alueiden ainaivihantia puita. Lahkon fossiilihistoria ulottuu myöhäisliitukaudelle, ja nykyiset lajit ovat jäänne aikoinaan paljon laajemmalle levinneestä kasviryhmästä.

  • Trochodendraceae, rataspuukasvit 2/2 
    Rataspuun, Trochodendron aralioides, ratasmaisia kukkia. – Qwert1234 [Public domain], lähde: Wikimedia Commons.

Buxales on myös yhden heimon käsittävä lahko. Sen iäksi on arvioitu 120 miljoonaa vuotta. Puksipuukasvit ovat pääasiassa puuvartisia: puita tai pensaita. Levinneisyys on laikuttainen trooppisilta seuduilta lauhkeaan vyöhykkeeseen, myös Euroopassa.

  • Buxaceae, puksipuukasvit 6/65 
    Isopuksipuu eli koiranpensas, Buxus sempervirens. – Karduelis [Public domain], lähde: Wikimedia Commons.

Gunnerales-lahkossa on kahdenlaisia kasveja: isolehtisiä kosteikkoruohoja (gunnerat) ja pienilehtisiä kuivakkopensaita (Myrothamnus). Yhteistä niille ovat eräät puun anatomian piirteet, korvakkeelliset lehdet, pihkan eritys ja kukan kehättömyys. Ikäarviot vaihtelevat 118 – 77 miljoonan vuoden välillä.

  • Myrothamnaceae 1/2
  • Gunneraceae, gunnerakasvit 1/63

    Jättigunneran, Gunnera manicata, lehti. – Wikimedia Commons.

Dilleniales on yksiheimoinen lahko ja tuottanut systemaatikoille vaikeuksia. Dilleniakasvien kehityslinjan iäksi arvioidaan 114 miljoonaa vuotta.

  • Dilleniaceae, dilleniakasvit 12/300 Kaikkialla tropiikissa ja Aasian sekä Australian lämpimät osat. 
    Malakandillenia, Dillenia suffruticosa. – Dinesh Valke from Thane, India [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons.

Saxifragales on monimuotoinen lahko. Se on levinnyt pääasiassa lauhkeaan vyöhykkeeseen. Sen heimojen keskinäiset sukulaisuudet ovat ongelmallisia, minkä arvellaan johtuvan nopeasta evoluutiosta liitukauden keskivaiheilla. Heimoja on 15.

  • Peridiscaceae 4/11 Guianan ylänkö Etelä-Amerikassa ja trooppinen Länsi-Afrikka.
  • Paeoniaceae, pionikasvit 1/33 Pohjoisen pallonpuoliskon lauhkea vyöhyke. 
    File:Paeonia anomala Kuolanpioni Sibirisk pion C IMG 4760.JPG
    Kuolanpioni, Paeonia anomala, kukkii Gardenia-Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa Viikissä. – Anneli Salo [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.
  • Altingiaceae, ambrapuukasvit 1/15 Pohjois-ja Keski-Amerikka, Kreikka, Etelä-Turkki, Intia sekä Kiinasta Jaavan saarelle.

    File:Liquidambar-styraciflua-foliage.jpg
    Lännenambrapuun, Liquidambar styraciflua, oksa. – Luis Fernández García L. Fdez. / 2004-07-25 / Parque Ana Tutor, Madrid. licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.1 Spain license. Wikimedia Commons.
  • Hamamelidaceae, taikapähkinäkasvit 26/86 Pohjois-Amerikan itäosista Etelä-Amerikan pohjoisosaan, Itä- ja Etelä-Afrikka, Madagaskar, laikuittain Turkista Itä ja Kaakkois-Aasiaan, Pohjois-Australia  sekä monilla Tyynenmeren saarilla. 
    File:Corylopsis pauciflora SZ20.png
    Corylopsis pauciflora kukii monen taikapähkinäkasvin tavoin ennen lehtimistään. – Philipp Franz von Siebold and Joseph Gerhard Zuccarini [Public domain], via Wikimedia Commons.
  • Cercidiphyllaceae, katsurakasvit 1/2 Kiina ja Japani. 
    Pikkulehtikatsura, Cercidiphyllum japonicum. – I, Jean-Pol GRANDMONT [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)]. Wikimedia Commons.
  • Daphniphyllaceae 1/30 Itä- ja Etelä-Aasia, Uusi-Guinea. 
    Daphniphyllum macropodum. Hedekasvi. – Peter coxhead [CC0], from Wikimedia Commons.
  • Iteaceae 2/21 Itä-Yhdysvallat, Meksiko, Itä-Afrikka, Itä- ja Kaakkois-Aasia. 
    File:Itea yunnanensis - Kunming Botanical Garden - DSC03181.JPG
    Itea yunnanensis. – Daderot [Public domain], from Wikimedia Commons.
  • Grossulariaceae, herukkakasvit 1/150 Pohjoinen lauhkea vyöhyke, Keski-Amerikka ja Andit. 
    File:Hortus Eystettensis currants.jpg
    Herukoita, Ribes. – Basilius Besler [Public domain], Wikimedia Comons.
  • Saxifragaceae, rikkokasvit 35/640 Levinneisyys kuten herukoilla.

    File:Saxifraga tenella Atlas Alpenflora.jpg
    Eräs rikkolaji (Saxifraga tenella). – Wikimedia Commons.
  • Crassulaceae, maksaruohokasvit 7-35/1400. Lähes kaikkialla maapallolla. 
    File:Adromischus cooperi (2).jpg
    Adromischus cooperi -lapalehti. – Marija Gajić [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.
  • Aphanopetalaceae 1/2 Australia. 
    File:Aphanopetalum resinosum Eastwood.JPG
    Aphanopetalum resinosum. – Poyt448 Peter Woodard [CC0], from Wikimedia Commons.
  • Tetracarpaeaceae 1/1 Tasmania.
  • Penthoraceae 1/2 Itäinen Pohjois-Amerikka, Itä-Aasia. 
    File:Penthorum sedoides WFNY-087B.jpg
    Penthorum sedoides. Homer D. House, New York State Botanist. Walter B. Starr of the Matthews-Northrup Company, Buffalo, and Harold H. Snyder of the Zeese-Wilkinson Company, New York, photographers. [Public domain], via Wikimedia Commons.
  • Haloragaceae, ärviäkasvit 11/145 Lähes koko maapallo.

    File:Cleaned-Illustration Myriophyllum spicatum.jpg
    Tähkä-ärviä. – Wikimedia Commons.
  • Cynomoriaceae, patukkikasvit 1/2 Välimerenmaista Keski-Aasiaan. Lehtivihreättömiä loiskasveja. 
    File:Archives du Muséum d'histoire naturelle (1836) (20138538638).jpg
    Punapatukki, Cynomorium coccineum. – Muséum national d’histoire naturelle (France) [No restrictions], via Wikimedia Commons.

Viiniköynnöskasvien lahkon, Vitales, systemaattinen asema muihin aitokaksisirkkaisiin nähden on kauan ollut arvailujen varassa. Nyttemmin se on osoittautunut rosidien sisarkladiksi. Lahkossa on vain yksi heimo.

  • Vitaceae, viiniköynnöskasvit 14/910 Maapallon trooppiset ja lämpimät alueet. 
    File:Cissus quadrangularis (357012338).jpg
    Monet viiniköynnöskasvit ovat sopeutuneet kuiviin kasvupaikkoihin. Kuvan mehikissus, Cissus quadrangularis, edutaa suurta kissusten sukua, jossa on n. 350 lajia. – Dinesh Valke from Thane, India [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *